Praha, 18. dubna 2019 – Vzdělávací program Horizon Grand Prix 2019 pokračoval ve dnech 17. a 18. dubna šestihodinovým závodem modelů aut na dálkové ovládání, které jsou poháněny elektromotorem napájeného z vodíkového palivového článku. Národní kolo závodů proběhlo v Trojhalí v Ostravě, kam se studentské týmy s vlastnoručně sestavenými auty dostavily, aby závodily o postup do celosvětového kola, které se letos pojede v Praze. Velkým úspěchem jsou ocenění týmu, který je podporován Nadací Unipetrol. Program závodu doplnila chemická show Nadace Unipetrol, která celou akci příjemně oživila.
Vzdělávací program Horizon Grand Prix se řadí k jedinečným projektům, které podporují výuku spojením teorie s praxí. Studenti se během pátého ročníku naučili pracovat s obnovitelnými zdroji, uvědomovat si změny klimatu, a navíc dokázali sestavit prostřednictvím získaných vědomostí auto na dálkové ovládání s vodíkovým pohonem, které je schopno závodit plných šest hodin na závodní dráze. Národní kolo tohoto závodu proběhlo 17. a 18. dubna v Ostravě. „Výběr místa konání Horizon Grand Prix není náhodný. Ostrava se totiž chystá zařadit vodík do městské hromadné dopravy,“ objasňuje ředitel závodu Václav Bystrianský. „Jak je všeobecně známo, Unipetrol společně s Benzinou a UniCRE podporují vývoj vodíkových technologií, protože vodík je prvkem budoucnosti. Používat paliva, která nezatěžují ovzduší, znamená neničit systematicky životní prostředí, ale naopak připravit našim dětem zdravé místo k životu.” upřesňuje Jiří Hájek, ředitel vzdělání a vývoje, Unipetrol výzkumně-vzdělávací centrum, a. s.
20190417-DSC_0026.JPG

Nadace Unipetrol v letošním ročníku podpořila týmy SOŠ Schola Humanitas v Litvínově, SŠ Educhem v Meziboří, SPŠ chemické v Brně – Husovicích, Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově, Gymnázia a SOŠ ekonomické v Sedlčanech a SOŠ a SOU v Neratovicích, čímž se stala výrazným podporovatelem akce. „Blahopřejeme z celého srdce všem účastníkům národního kola Horizon Grand Prix 2019 k výsledkům, kterých dosáhli. Ani dnes není poražených. Navíc jsme se stali svědky skvělého úspěchu studentských týmů, které Nadace Unipetrol podporuje. Studentský tým z Gymnázia T. G. Masaryka Litvínov dostal cenu za nejlepšího nováčka a druhou cenu za nejlepší sportovní promo týmu, který závodil pod názvem Nadace Unipetrol HC Verva,hodnotí výkony studentů Julie Růžičková, ředitelka Nadace Unipetrol. „Vlastní pracovitostí, vědomostmi a dovedností při samotném závodě  dokázali studenti zvítězit už jenom tím, že pod jejich rukama vznikla vodíková auta, která dokázala konkurovat všem ostatním. Hřeje nás na srdci pocit smysluplnosti naší podpory.“  Nadace Unipetrol přivezla do Ostravy navíc i chemickou show s názvem Báječná chemie Nadace Unipetrol, která svými chemickými pokusy upoutala pozornost všech návštěvníků celé akce a stala se tak vítaným doplňujícím programem.
20190417-DSC_0126.JPG

Podpora studentů v  aktivitách, jako je vzdělávací program společnosti Horizon, je pro nás jedním ze směrů, které Nadace nadšeně podporuje. V celosvětovém kole budeme českým studentům držet všechny palce, aby obhájili loňský úspěch třetího místa.“ dodává ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková.
Odkaz na fotogalerii: zde